Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00 • kontakt: Fra 2016 er Rikskonsertene - sammen med DKS-sekretariatet - omgjort til Kulturtanken, Den kulturelle skolesekken Norge (se www.kulturtanken.no). Samtidig er musikk omgjort fra skolekonsertordning til et av seks kunst- og kulturuttrykk finansiert av spillemidler i DKS, og produksjon av musikkaktiviteter overført fullt ut til fylkeskommuner (og kommuner).
TRIO Åpen
Produksjonsliste
Program

TRIO Åpen

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

TRIO Åpen består av en fiolinist, en cellist og en slagverker. De liker å spille sammen; enten ved at alle tre spiller samtidig eller at de musiserer to og to. Noen ganger synes Catharina, Frida og Tor at det bare er fint å sitte helt, helt stille og lytte mens en og en spiller. - Da kan vi liksom se tankene til de andre, sier Frida. Og de må lytte veldig godt til hverandre. De har nemlig lovet hverandre at de på denne turneen alltid skal være åpne og lytte til det de andre ønsker å fortelle gjennom spillet sitt. Musikerne tror at det er mulig for publikum å kjenne igjen alle følelsene, selv om samtalen er uten ord.

Svarene på hvordan spillet blir, får publikum i denne konserten som heter TRIO Åpen. Og det er ikke hvem som helst som spiller instrumentene! På fiolin møter dere Catharina Chen, som er tidenes yngste orkesterleder ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo. På cello spiller Frida Frederikke Waaler Wærvågen, som allerede er en internasjonal utøver, og på slagverk medvirker, ikke minst, den erfarne improvisasjonsmusikeren og komponisten Tor Haugerud.

Etter konserten blir utøverne igjen en liten stund, for å høre hva dere tenker om konserten og det dere har sett og hørt. Er det noe spesielt dere undrer på eller fabulerer over?

Ekstra - Om å snakke uten ord:

Ikke-verbal kommunikasjon
Video: 8 types of nonverbal communication

Bruk konserten

Hvordan forlenge konsertopplevelsen?

Musikk, kompetansemål 1.-7. årstrinn i Kunnskapsløftet

Lytte: Gi uttrykk for opplevelser i møte med verker av sentrale komponister fra kunstmusikken

Grunnleggende ferdigheter: Å kunne uttrykke seg muntlig i musikk innebærer å synge, komponere ved å eksperimentere med stemmen og delta i samspill og vokal framføring. I tillegg dreier det seg om å kunne sette ord på hva en hører og selv ønsker å uttrykke og å formidle egne musikkopplevelser og refleksjoner om musikk som fenomen.

TIPS:

  • La elevene skrive en konsertkritikk rett i etterkant av konserten
  • La elevene skrive om hva de tenkte, følte eller undret seg over når de hørte enkelte av stykkene

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rikskonsertene
  • Kunstnere/grupper: Catharina Chen, Frida Frederikke Waaler Wærvågen, Tor Haugerud
  • Idé/opplegg: Produsent, idé og konsertdramaturgi: Hallgeir Frydenlund, Kulturtanken
    Opplegg: Chen/Wærvågen/Haugerud/Frydenlund

Om kunstner / utøver / gruppe

Catharina Chen, fiolinist, regnes som en av de mest lovende unge, norske utøvere innen klassisk musikk. Hun er, som tidenes yngste, orkesterleder ved Den Norske Opera & Ballett. I 2009 ble hun kåret til INTRO-musiker i Rikskonsertene, og hun har vært solist med alle de store norske orkestrene, samt orkestre i både Kina og USA.
Les mer på: www.catharinachen.net

Frida Frederikke Waaler Wærvågen, cellist, startet å spille som femåring ved Horten kulturskole. Hun fullførte våren 2014 Masterutdanning etter to år ved Edsberg Slott, Kungliga Musikhögskolan, i Stockhom med professor Torleif Thedéen. Hun har vunnet en rekke priser og stipend nasjonalt og internasjonalt. Hun har vært solist med en rekke orkestre i inn- og utland. Hun har arbeidet som solocellist i det Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans orkester i Stockholm. Hun spiller cello i Ensemble Allegria, www.ensembleallegria.com

Tor Haugerud er en erfaren trommeslager og perkusjonist, bosatt og virksom i Trondheim. Som musiker har han utviklet sin helt særegne stil basert på improvisert musikk med impulser fra europeisk samtidsmusikk og fra musikkscenen. Han har medvirket i mange teateroppsetninger for barn, både som komponist, musiker og som fysisk utøver.
Les mer på: http://torhaugerud.no/

Monteringsanvisning

Praktiske konsertforberedelser
  • Musikerne trenger et spilleområde som vist på bildet. Del elevene inn i tre grupper per konsert med klasser fra hele barneskolen. Plasser stoler i tre vifteformer med avstand slik at utøverne kan bevege seg fritt mellom «publikumsøylene», men samtidig slik at elevene er tett på utøverne. For eksempel: om det er 120 publikummere tilstede: hver vifte skal bestå av 40 elever fordelt med 1. - 7 trinn i de tre viftene. De minste barna først i hver vifte etc.
  • Musikerne ankommer ca. 35-45 minutter før første konsert
  • Driftsansvarlig og involverte lærere må få lese konsertinformasjonen
  • Det er viktig at teksten blir formidlet til alle elever som skal på konserten
  • Konserten vil vare ca. 35 minutter
  • Kulturkontakt bes være tilgjengelig under besøket, og husk, det er alltid hyggelig å bli møtt med en kopp kaffe når man kommer til et nytt sted
  • Vi ber om at lærerne setter seg sammen med elevene og er publikum og opplever konserten på lik linje med elevene
  • Bruk konsertinformasjonen og informer elever, skoleledelsen og lærere om innhold og praktiske opplysninger. De forberedte møtene er ofte de beste. Kulturtanken har god erfaring fra skoler som bruker elevverter og elevarrangører.

Velkommen til konsert!

Multimedia og vedlegg

Bilder

FB_Fagsamling2016Theim_LarsOpstad_042.jpg
Foto: Lars Opstad / Kulturtanken
Tor Haugerud
Foto: www.torhaugerud.no
FB_Frida_Cello_2016_LarsOpstad_033.jpg
Foto: Lars Opstad / Kulturtanken
Catharina Chen
Foto: Lars Opstad, Kulturtanken
Frida Frederikke Waaler Wærvågen
Foto: Lars Opstad, Kulturtanken
TRIO Åpen
Foto: Hallgeir Frydenlund, Kulturtanken
TRIO Åpen publikumsplassering
Foto: Hallgeir Frydenlund, Kulturtanken
Musikk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Produsent Hallgeir Frydenlund, Kulturtanken
E-post: hf@rikskonsertene.no  
Tlf: 951 38 429
Programlengde
35 min.
Maks publikumsantall
150
Arena / rom
Gymsal eller stor, flat samlingssal
Oppriggingstid
40 min.
Nedriggingstid
30 min.
Arrangører
Arrangert av:
Rikskonsertene