Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00 • kontakt: Fra 2016 er Rikskonsertene - sammen med DKS-sekretariatet - omgjort til Kulturtanken, Den kulturelle skolesekken Norge (se www.kulturtanken.no). Samtidig er musikk omgjort fra skolekonsertordning til et av seks kunst- og kulturuttrykk finansiert av spillemidler i DKS, og produksjon av musikkaktiviteter overført fullt ut til fylkeskommuner (og kommuner).
Duo Sara & Ellen
Produksjonsliste
Program

Duo Sara & Ellen

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Skal du bli skikkelig god i noe, må du øve eller trene mye. Det være seg god til å spille fotball, dataspill, eller et instrument. Og når du har blitt ordentlig god til det du vil bli god i, må du allikevel øve eller trene enda mer!

Sara spiller fiolin og Ellen spiller bratsj. De er begge superflinke til å spille på instrumentene sine, men de må likevel øve når de vil lære seg nye stykker eller skal spille en konsert. Og akkurat som du sikkert synes det av og til kan være kjedelig å øve, sånn kan det være kjedelig for Sara og Ellen også – selv om de er både voksne og blant de beste på sine instrumenter. Men det som gjør at man likevel fortsetter å øve, er at det jo er så deilig når man endelig får det til! Det synes både Sara og Ellen. Og det synes sikkert du og når du får til det vanskelige trikset på fotballen, det kinkige nivået i dataspillet eller den utfordrende overgangen i musikkstykket.

Lærerveiledning

BRUK KONSERTEN I NORSK-UNDERVISNINGEN

Musikk, kompetansemål 5. til 7. årstrinn i Kunnskapsløftet

Lytte: Gi uttrykk for opplevelser i møte med verker av sentrale komponister fra kunstmusikken

Grunnleggende ferdigheter
Å kunne uttrykke seg muntlig i musikk innebærer å synge, komponere ved å eksperimentere med stemmen og delta i samspill og vokal framføring. I tillegg dreier det seg om å kunne sette ord på hva en hører og selv ønsker å uttrykke og å formidle egne musikkopplevelser og refleksjoner om musikk som fenomen.

TIPS:
- La elevene skrive en musikkanmeldelse
- La elevene skrive om hva de følte når de hørte enkelte av stykkene

OM VIDUNDERBARN

Om du er begavet, har du en intellektuell eller kunstnerisk evne som er betydelig høyere enn gjennomsnittet. Er du et begavet barn, et såkalt vidunderbarn, er det gjerne sånn at hjernen din utvikles før resten av kroppen. Men – du kan og være forsinket i deler av utviklingen, og så plutselig skjer det masse. Et vanlig eksempel på akkurat dette er Albert Einstein, som ikke snakket før han var tre år gammel, men som senere hadde veldig mange andre egenskaper som veiet opp for denne tidlige forsinkelsen.

Et vidunderbarn er et barn som har helt spesielle evner. Barnet kan for eksempel være ekstremt musikalsk, ha veldig høy IQ, være uvanlig begavet i for eksempel matematikk eller naturvitenskap, ha en helt spesiell høy språklig intelligens eller ha store kunstneriske eller sportslige talenter. Er du et vidunderbarn, er det gjerne sånn at du før du har fylt elleve år, altså før puberteten, har evner på ekspertnivå eller forstår og kan et fagfelt som vanligvis bare voksne behersker. Innen sport og idrett regnes vanligvis aldersspekteret for vidunderbarn å være mellom 15 og 20 år.

Den østerrikske komponisten Wolfgang Amadeus Moxart (1756-1791) regnes som en av tidenes mest berømte vidunderbarn. Han begynte å komponere fem år gammel og skrev sin første symfoni som åtteåring.

Norske vidunderbarn er sjakkspilleren Magnus Carlsen, pianisten Wolfgang Plagge og forfatteren Johan Borgen som skrev noveller allerede som fireåring.

Fotballspilleren Stig Inge Bjørnebye var ikke god nok til å bli tatt ut på A-laget for juniorer da han i oppveksten spilte fotball for Elverum IL. Senere ble han proffspiller på blant annet Liverpool og spilte 75 kamper for det norske fotballandslaget.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rikskonsertene
  • Kunstnere/grupper: Duo Sara & Ellen
  • Produsent: Hallgeir Frydenlund, Rikskonsertene
  • Idé/opplegg: Produsent Hallgeir Frydenlund i samarbeid med musikerne

Om kunstner / utøver / gruppe

To unge, svenske, store musikktalenter fant hverandre i Norge. De har begge vunnet den prestisjetunge solistkonkurransen i Sverige - Solistpriset, og begge har studert på Norges Musikkhøgskole. Nå spiller Sara Övinge og Ellen Nisbeth mot hverandre i skolekonsertprosjektet Duo Sara & Ellen, der de samtaler uten ord. De snakker ved hjelp av instrumentene sine - fiolin og bratsj. I musikken forteller de hverandre om å være trist, glad, lykkelig og om vennskap. Sara og Ellen er åpne, lyttende og nysgjerrige. Og spiller sine klassiske instrument med dansende bevegelser.

Velkommen til konsert med Duo Sara & Ellen, to av Nordens største talenter!

Les mer om dem på: Saras nettside og Ellens nettside


Medvirkende

  • Duo Sara & Ellen
  • Sara Ovinge (Musiker, fiolin)
  • Ellen Nisbeth (Musiker, bratsj)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Sara Övinge
Foto: Anders Bergersen/Rikskonsertene
Ellen Nisbeth
Foto: Alexander Larsen
Publikumsplassering
Foto: Rikskonsertene

Video/Lyd

Musikk / Klassisk musikk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Hallgeir Frydenlund, Rikskonsertene
Tlf. 951 38 429
Epost: hf@rikskonsertene.no
Programlengde
40 min.
Maks publikumsantall
150
Arena / rom
Gymsal eller lignende
Maks antall fremføringer per dag
2
Bærehjelp
Ingen
Oppriggingstid
35 min.
Nedriggingstid
30 min.
Arrangører
Arrangert av:
Rikskonsertene
Produsent:
Hallgeir Frydenlund, Rikskonsertene
Medvirkende
  • Sara Ovinge (Musiker, fiolin)
  • Ellen Nisbeth (Musiker, bratsj)