Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00
Kontaktperson:
Appalachia
Produksjonsliste
Program

Appalachia

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Appalachene er en fjellkjede som strekker seg gjennom 18 delstater på USA’s østkyst. Tradisjonelt har de innfødte i denne region hatt en samlet kulturell identitet som har bygd på dialekt, byggeskikker, kunsthåndverk, overtro, religion, folkemusikk og dans. Den musikken vi i dag kjenner som  bluegrass” og ”country” har sine røtter i musikktradisjonene fra Appalachene.

Appalachian music er i dag delt i to perioder: tradisjonsmusikk (1700-tallet fram til 1900) –inkludert ballader og danseslåtter fra europeiske immigranter, og ”old time” populærmusikk fra cirka 1900 og fram til 1930. ”Old time music” smelter sammen tradisjonsmusikken og impulser fra vaudeville, afro-amerikanske musikkstilarter og Minstrel Show-melodier.

På konserten møter vi tre amerikanske tradisjonsmusikere som spiller høyt og lavt fra Appalachenes utømmelige musikalske kilde.

Video: Appalachian Music part 1 (fra YouTube)
Video: Appalachian Music part 2 (fra YouTube)

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rikskonsertene
  • I samarbeid med: Rikskonsertene
  • Idé/opplegg: Musikerne i samarbeid med Scott Rogers

Om kunstner / utøver / gruppe

Jeff Davis er en av USA’s mest respekterte innsamlere og tolkere av amerikansk tradisjonsmusikk. I tillegg til å fordype seg i gamle arkiver og opptak, har han ofte gått direkte til ”kildesangere”; bønder og arbeidere som husket de gamle melodiene, alltid på leting etter den musikken som en gang var en stor del av hverdagslivet. Jeff spiller fele, banjo, mandocello, gitar, på skjeer og munnharpe. Hans’ repertoar dekker et rikt mangfold av folkemelodier; afroamerikanske banjolåter, cowboysanger, gamle flatfelemelodier m.m. Han har vært på omfattende turneer i USA og hatt opptredener på festivaler i Canada, England, Irland, Nederland og Norge.

Bill Booth er en gitarist og fiolinist fra delstaten Maine i USA, men er nå bosatt i Norge. Etter at han forlot Åge Aleksandersen og Sambandet da bandet ble oppløst i 1987 har han spilt som soloartist. Booth startet sin karriere på 1970-tallet og endte opp med base i New York som frilansmusiker på fele, gitar og vokal. Han turnerte med New York City-bandet Diamond Rio, noe som førte Booth til i Oslo på 1980-tallet. Jobbtilbud og nye kontakter innen norsk musikkbransje førte til et svært forlenget opphold i Norge. Han har fram til nå arbeidet med en rekke kjente norske musikere, både på scenen og i studio, som Åge Aleksandersen, Claudia Scott, Casino Steel, Henning Kvitnes, Trond Granlund, Hilde Heltberg, Steinar Albrigtsen, Silje Nergaard og The Respatexans.

Jeffrey Wasserman er en amerikansk musiker som spiller mandolin, gitar og fele. Han er også vokalist og låtskriver. Jeff er opprinnelig fra Oyster Bay, New York, men bosatt i Norge. Han har siden midten av 80-tallet vært med i det norske bluegrassbandet Gone at Last som ble nominert til Spellemannprisen for sitt selvtitulerte debutalbum. Han har også vært medlem av trioen Three Blind. Han har bidratt som tekstforfatter og komponist for en rekke norske artister som Dance with a Stranger, Silje Nergaard, Eriksen, Stephen Ackles og Knut Reiersrud.


Medvirkende

  • Bill Booth (gitar, fele, sang)
  • Jeff Wasserman (gitar, mandolin, sang)
  • Jeff Davis (fele, banjo, sang)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Appalachia
Musikk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Programlengde
45 min.
Maks publikumsantall
200
Bærehjelp
4 sterke elever
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
20 min.
Strøm
10A kurs
Merknad
For informasjon om produksjonen, kontakt Rikskonsertene ved Mats Persson, mp@rikskonsertene.no, 958 52 322
Arrangører
Arrangert av:
Rikskonsertene
Medvirkende
  • Bill Booth (gitar, fele, sang)
  • Jeff Wasserman (gitar, mandolin, sang)
  • Jeff Davis (fele, banjo, sang)