Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00
Lykkehjulet, ditt livs sjanse
Produksjonsliste
Program

Lykkehjulet, ditt livs sjanse

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Lykkehjulet snurrer og snurrer- og hvem trekker vinnerloddet ?
Er det deg? Er du en vinner?


En kvinne trer frem i rampelyset. Hun er selvsikker, scenevant - og hun kjenner showbizbransjen til fingerspissene. Hun kan fortelle deg noen sannheter om hvordan livet bør leves, og hun går ikke av veien for å gjøre det. Kvinnen er bingovertinnen - dronningen i kveldens show - og hjulet hun snurrer er livets lykkehjul.

Lykkehjulet-et sjansespill er en musikkteaterforestilling der samtidsmusikk møter politisk musikk. Den politiske musikken av Kurt Weill og Hanns Eisler er skrevet med tekster av Bertolt Brecht. Brecht skrev politiske tekster om samfunnsforholdene i 1930-40 årenes Tyskland, men tekstene hans gjenspeiler også det moderne mennesket i dag.

I sterk kontrast til Weill og Eisler er musikken til Luciano Berio og John Cage som er skrevet i etterkrigstiden på 50-tallet. Cage ville at musikken hans skulle lages utfra tilfeldighet som et sjansespill, og kan tolkes som musikk som setter spørsmålstegn ved samfunnets tradisjonelle regler og normer.

Lærerveiledning

Hvordan styrke konsertopplevelsen


• Vi ber om at lærerne setter seg sammen med elevene og er publikum og opplever konserten på lik linje med elevene. Vennligst informer om dette.

• Bruke konsertinformasjonen og informere elever, skoleledelsen og lærere om innhold og praktiske opplysninger.

• Rikskonsertene har god erfaring fra skoler som bruker elevverter og elevarrangører.Se www.rikskonsertene.no/eleversomarrangorer  for mer informasjon.

• Gjøre elevene på forhånd kjent med Berthold Brecht og komponistene som har laget musikken i forestillingen. På Wikipedia kan du søke og finne mye informasjon. Det fins musikk tilgjengelig på Spotify og Wimp, og videoer på www.youtube.com .

Bruk konserten


• Bruk gjerne det vedlagte Bruk konserten-materiellet. Eierskapet til, og effekten av konserten økes der besøket forankres i skolens undervisning og læringsmål.

Hvem var John Cage:
John Cage (1912-1992) var en amerikansk komponist og musikkteoretiker som er mest kjent komposisjonen ”4’33”, et verk som består av stillhet. Verket har tre satser, og utøveren spiller ikke en eneste tone i noen av dem. Istedenfor å fokusere på musikken, blir lytterens fokus alt annet som kan høres. Cage er også kjent for sine verk for preparert piano, der han satte skruer og andre gjenstander mellom strengene og skapte nye klanger. I forestillingen synges ”Aria”, et verk for solostemme som er komponert utfra et tilfedighetsprinsipp som gir sangeren stor frihet til å forme musikkstykket slik hun vil.

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Rikskonsertene
 • Kunstnere/grupper: Gymsal
 • Produsent: Hallgeir Frydenlund, produsent Rikskonsertene
  mail: hf@rikskonsertene.no
  tlf: 951 38 429
 • Idé/opplegg: Idé: Tale Mydske
  Produksjon 1: Utøverne i samarbeid med produsent Matias Hilmar Iversen(2012) og regissør Ingrid Enger Damon(2012)                                                                                                                                                  Produksjon 2: Ny versjon - utøverne i samarbeid med produsent Hallgeir Frydenlund(2013)(2014) og Tharan Revfem, visuell utforming/koreograf (2014)

Om kunstner / utøver / gruppe

Tale Marie G. Mydske, mezzosopran, har mastergrad ved Norges Musikkhøgskole i klassisk sang og sangutdanning fra Franz Listz-akademiet i Weimar, Tyskland og fra Høgskolen i Stavanger.Hun har også utdanning innenfor teater. Hun har vært spesielt opptatt av kombinasjonen teater og musikk og har både som sanger og instruktør arbeidet mye med dette.

Solveig Lagos Andersen, sopran, er fra Romedal i Hedmark, utdannet ved Musikkonservatoriet i Stavanger og Operahøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo. Solveig har vært engasjert av bl.a. Norsk Kammeropera, Musikkteatret i Trondheim, Kirsten Flagstad Festival og  Oslo Operafestival for å nevne noe. Solveig er også med i scenekunstgruppen MjøScene Produksjoner som har turnert for Den kulturelle skolesekken.

Mirjam Helene Kringen,  pianist fra Sandnes i Rogaland,  har en mastergrad i akkompagnement fra Norges Musikkhøgskole fra 2011. Hun er en aktiv kammermusiker som beveger seg innenfor ulike sjangere.


Medvirkende

 • Gymsal
 • Mirjam Helene Kringen
 • Tale Marie Mydske
 • Solveig Lagos Andersen

Multimedia og vedlegg

Bilder

Lykkehjulet
Foto: Lars Opstad
Musikk / Klassisk musikk, samtid
Trinn: 8 - 10
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Hallgeir Frydenlund, produsent Rikskonsertene
mail: hf@rikskonsertene.no
tlf: 951 38 429
Programlengde
40
Maks publikumsantall
200
Arena / rom
Gymsal
Bærehjelp
Musikerne trenger hjelp av 4 sterke elever til å bære utstyr ved ankomst o etter konserten.
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
40 min.
Premiere
200
Merknad
• Det er nødvendig med piano til denne konserten.
• Musikerne trenger tilgang til strømuttak, to ganger 16 ampere.
• Musikerne bruker langveggen i konsertsalen. Elevene sitter i vifteform med midtgang.
• Driftsansvarlig og involverte lærere må få en kopi av denne konsertinformasjonen.
• Kulturkontakt bes være tilgjengelig. Husk, det er alltid hyggelig å bli møtt med en kopp kaffe når man kommer til et nytt sted.
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Rikskonsertene
Produsent:
Hallgeir Frydenlund, produsent Rikskonsertene
mail: hf@rikskonsertene.no
tlf: 951 38 429
Medvirkende
 • Mirjam Helene Kringen
 • Tale Marie Mydske
 • Solveig Lagos Andersen