Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00 • kontakt: Fra 2016 er Rikskonsertene - sammen med DKS-sekretariatet - omgjort til Kulturtanken, Den kulturelle skolesekken Norge (se www.kulturtanken.no). Samtidig er musikk omgjort fra skolekonsertordning til et av seks kunst- og kulturuttrykk finansiert av spillemidler i DKS, og produksjon av musikkaktiviteter overført fullt ut til fylkeskommuner (og kommuner).
SOLITUTTI
Produksjonsliste
Program

SOLITUTTI

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Alene og sammen – solo og tutti

La oss gjøre et tankeeksperiment: Tenk at du en dag våkner, står opp og gjør de tingene du pleier å gjøre. Alt er som vanlig helt til du åpner munnen for å si God morgen til familien – for det som kommer ut av munnen din er ikke velkjente trygge ord, men lyder som ikke ligner på noe du har hørt før! Ville du ha blitt redd?

For ufattelig mange år siden, ville dette verken ha vært skremmende eller merkelig. Urmenneskene hadde ikke det vi kaller språk, men heldigvis hadde de stemmen, og med den laget de lyder. Tenk hvor mange forskjellige lyder og klanger de måtte ha kunnet for å uttrykke glede, sorg, lengsel, sinne og frykt!

I denne konserten får du blant annet oppleve et utvalg av disse stemmelydene som har eksistert så lenge det har vært mennesker på jorda. Stemmekunstner Ruth Wilhelmine Meyer, cellist Isak Anderssen og lyd- og lysmann Snorre Hvamen, vil alene og sammen med dere fortelle historier helt uten ord – kun med lyder. Noe av musikken er komponert på forhånd, mens noe blir til i øyeblikket. Hverdagen vår er full av ord: Kan vi forstå hverandre uten?Lærerveiledning

All kommunikasjon mellom utøvere og elever vil foregå non-verbalt gjennom kroppslige gester og stemmelyder. Ønsket er å la elevene bli en del av disse lydlandskapene og selv få erfare noen av lydene i sin egen kropp, med sin egen pust, med sin egen stemme. I det ene øyeblikket er de tilhørere, i det andre medskapende kunstnere! Det er duket for store dynamiske kontraster når det veksles mellom SOLI og TUTTI, når nyskrevet musikk framført av to solister avløses av stemmebaserte improvisasjoner hvor alle elevene – TUTTI – bokstavelig talt stemmer i.

Noen av historiene som fortelles gjennom lyd, har utøverne komponert. Den ene har opphav i en folketone fra Gudbrandsdalen («Bruremarsjen som eg drøymde»), en annen er inspirert av barokkomponisten Pergolesi (5. sats fra «Stabat Mater»), mens en av låtene har røtter hos inuittene i Nord-Canada. Les om inuittisk strupesang, oglytt til det samme fenomenet, for eksempel spor 4: «Imitasjon av gåseskrik...»Kanskje kan dette inspirere elevene til å utforske sine egne stemmer? Til å finne sine lyder?

For lærere som er interesserte i å jobbe med stemmen i komposisjonssammenheng, er det mulig å få tilsendt det pedagogiske opplegget «Komponere med stemmen» pr. e-post ved å kontakte produsenten. Les om opplegget i eget dokument. Relevante kompetansemål fra Kunnskapsløftet ligger i samme dokument.

Bruk konserten

SPONTANSKRIVING: forslag til tverrfaglig forarbeid for 5.–7. trinn (norsk eller engelsk)

Her finner dere et BRUK KONSERTEN!-opplegg som kan bidra til å øke opplevelsen av den reelle konserten. Denne oppgaven, som kan være spesielt egnet i forbindelse med konserter med abstrakt eller improvisert innhold, er laget etter en idé av Terese G. Solbakken og hentet fra «Bruk konserten»-boka.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
  • Produsent: Ann-Cathrin Tessnes
  • Idé/opplegg: Musikerne i dialog med produsenten

Om kunstner / utøver / gruppe

Ruth Wilhelmine Meyer er en vokalkunstner med en stemme hun kan dra i alle mulige retninger og lage «uhørte» lyder med! Hun har lenge vært nysgjerrig på hva som finnes bortenfor språket, og for å liksom forske på det, var hun taus i tre uker – helt frivillig! Etter det utforsket hun sibirsk natur, vindens hvisking, fuglesang og babyers lyd. Hun har lyttet til folkegrupper fra ulike deler av verden og funnet et ordløst språk som alle kan forstå...

Isak Anderssen er cellist, det vil si at han spiller cello. Men ikke nok med det, han komponerer også for cello, improviserer på cello og underviser på cello! Isak spiller både på akustisk og elektrisk cello, altså cello uten og med strøm. Det sies at celloen er det instrumentet i hele verden som ligner mest på den menneskelige stemme. I alle fall kan Isaks cello synge!

Ruth Wilhelmine og Isak begynte å samarbeide i 2010, og har sammen laget musikkteaterforestillingen «Papa Panov» og musikken til teateroppsetningen «Av dyr er du kommet» for barn.

Snorre Hvamen sitter i mørket og styrer både lys og lyd med sikker hånd. At han er skuespiller og billedkunstner, er ikke synlig i denne forestillingen, men artig å vite likevel? Og så allsidig som Snorre er, kan han nok mye morsomt som han ennå ikke har fortalt om!


Medvirkende

  • Ruth Wilhelmine Meyer (vokal)
  • Isak Anderssen (cello)
  • Snorre Hvamen (tekniker lys/lyd)

Multimedia og vedlegg

Bilder

SOLITUTTI-puslespill
Foto: Marit Jordanger
Ruth og Isak
Foto: Marit Jordanger
Hva skjer nå?
Foto: Marit Jordanger
Syngende Ruth og lyttende Isak
Foto: Marit Jordanger
Fra SOLI til TUTTI
Foto: Marit Jordanger
Ruth Wilhelmine Meyer
Foto: Helge Lien
Isak Anderssen
Foto: Mathilde. S. Dahl
Musikk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Spørsmål om kunstnerisk innhold?Kontakt musikkprodusent Ann-Cathrin Tessnes
Tlf. 22 05 53 50 / 924 24 435For spørsmål om tidspunkt for gjennomføring:mats.persson@afk.no  tlf. 95 85 23 22 
Programlengde
35 minutter
Maks publikumsantall
160
Arena / rom
Gymsal eller annet egnet spillested som kan blendes
Lydutstyr
Medbrakt
Lysutstyr
Medbrakt
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
30 min.
Strøm
2 X 16 A
Merknad om publikumsplassering
Utøverne plasserer seg langs den ene langveggen med elevene foran på matter, benker og stoler som i en svak «amfi». En midtgang deler elevene i to grupper.
Scenebredde i meter
6-8
Scenedybde i meter
3-4
Må blendes
Ja
Merknad
Det er et sterkt ønske om at elevmassen deles på tvers på skoler der det er mer enn én konsert; det vil si at S-trinnet samles på én konsert og M-trinnet på en annen. Vi ber også om at lærerne sitter sammen med sine klasser og opplever konserten sammen med dem.
EVALUERING
Vi setter stor pris på tilbakemeldinger på våre produksjoner. Send e-post til Ann-Cathrin Tessnes dersom du har noe på hjertet angående denne produksjonen!
Lenker
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Akershus fylkeskommune, kulturseksjonen, DKS-enheten
Produsent:
Ann-Cathrin Tessnes
Medvirkende
  • Ruth Wilhelmine Meyer (vokal)
  • Isak Anderssen (cello)
  • Snorre Hvamen (tekniker lys/lyd)