Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00
BORN FREE - 20 Years of Freedom
Produksjonsliste
Program

BORN FREE - 20 Years of Freedom

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Tenk deg at du ikke får lov til å gå der du vil. Tenk deg at du ikke får lov til å si det du vil. Tenk deg at du ikke får lov til å være med på å bestemme hvem som skal styre i landet ditt, eller i byen din. Tenk deg at du ikke får komme inn på den kafeen du vil.

Tenk deg at fornøyelsesparken kun er for én type mennesker. Og at du ikke tilhører den typen. Tenk deg at den eneste grunnen til at livet og hverdagen din er slik, er at du har mørk hudfarge.

BORN FREE – 20 Years of Freedom er en konsertforestilling som er laget til Sør-Afrikas feiring av 20 år i frihet, og til Norges 200-års feiring av Grunnloven. To nasjoner, to poler, to jubileer – men ett sett verdier: Frihet, demokrati og likeverd.

I denne konserten får vi møte nye og sterke stemmer fra begge land: sørafrikanske The Muffinz og norsk-nigerianske Monica Ifeljilika (kjent fra Queendom) er begge plateaktuelle soulartister med mye på hjertet.

Flerstemt sang og rytmiske rop var lyden av frigjøringsbevegelsen i Sør-Afrika, på tiden da gutta i The Muffinz vokste opp. I denne konserten vil vi tilbake i historien, men vi skal også være i vår egen tid. Med musikk, ord og bilder vil vi fortelle deg om det stadig pågående arbeidet for demokrati og likhet, og minne om at det er du selv som må heve stemmen for å forsvare din frihet. 

Les mer her: http://www.dolajazz.no/archives/2875
Hør sørafrikansk musikk her: https://www.rikskonsertene.no/aktuelt/sor-afrikas-svar-pa-one-direction/

Last ned plakat til konserten ved å klikke her

Bruk konserten

Er det rart det er krig i verden!?

Bruk konserten i samfunnsfag

Kompetansemål 8. – 10. årstrinn:
Vise korleis hendingar kan framstillast ulikt, og drøfte korleis interesser og ideologi kan prege synet på kva som blir opplevd som fakta og sanning.

Har du hørt uttrykket før? Altså: "Er det rart det er krig i verden!?" Vi bruker det ofte når vi skal snakke om mindre, gjerne uløselige konflikter. For når disse små konfliktene virker uløselige, hvordan skal man da klare å løse de større konfliktene, som for eksempel krig?

Her er noen artikler hvor uttrykket blir brukt:

http://www.dagbladet.no/2014/04/09/kultur/jan_thomas/kirken/ekteskap/homo/32746200/

http://www.hadeland.net/Ytringer/ledere/article4326482.ece

http://www.hunden.no/artikkel.html?news.nid=7064

http://www.f-b.no/nyheter/ulovlig-gjerde-ma-fjernes-ikke-rart-det-blir-krig-1.8405154

For hva er sant? Hva er egentlig rett? Hvordan skal man klare å bli enige? Må man bli enige? Hvordan diskuterer man en sak man er grunnleggende uenig om?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rikskonsertene
  • Kunstnere/grupper: The Muffinz & Monica Ifejilika
  • I samarbeid med: DKS Oppland, Concerts SA, Dølajazz, Utenriksdepartementet
  • Idé/opplegg: Ane Roggen, produsent hos Rikskonsertene, i samarbeid med artistene

Om kunstner / utøver / gruppe

THE MUFFINZ
De fem gutta i The Muffinz kommer alle fra forskjellige townships utenfor storbyen Johannesburg i Sør-Afrika. De kaller nabolagene "ikasi" og sier stolt: - this is my hood. De vet godt hvor de kommer fra og enda bedre hvor de skal.

I likhet med mange andre store vokalister innen soul og R&B, har medlemmene i The Muffinz gospelbakgrunn. Musikken de spiller er inspirert av både pop, soul og reggae, og kan beskrives som både urban jazz og Afro-soul. Som de selv omtaler seg: 5 voices, 3 guitars, 1 bass  & 1 drumkit trying to change the world one ear at a time. Majestically African.

The Muffinz på Facebook: https://www.facebook.com/TheMuffinzLive

MONICA IFEJILIKA
Norsk-nigerianske Monica Ifejilika har nærmest status som en gammel traver i det norske kulturmiljøet, hvor hun de siste 15 årene har vært en vesentlig del av kollektivet Queendom. Der har hun – sammen med Hannah Kvam, Haddy N’jie og Asta Lydersen, for å nevne noen – skapt en rekke humorshow, og senest i 2012 gitt ut Queendom-albumet Still Rising. Hun har turnert med og for Rikskonsertene ved flere anledninger, både med Queendom og alene.

Høsten 2014 blir Monicas høst. I månedsskiftet oktober/november slipper hun sin solodebut, inspirert av 70-tallets store ikoner Al Green, Bill Withers og Marvin Gaye, samt 2000-tallets neo-soulhelter D’Angelo, Erykah Badu og Anthony Hamilton. Det er bare å glede seg! Førstesingelen Find A Way er allerede ute på iTunes, Spotify og Wimp.

Monica på Facebook: https://www.facebook.com/monica.ifejilika


Medvirkende

  • The Muffinz & Monica Ifejilika
  • The Muffinz
  • Monica Ifejilika

Multimedia og vedlegg

Bilder

Born Free
Foto: Alex Hlabangane/Rikskonsertene

Video/Lyd

Musikk
Trinn: 8 - 10
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Hanne Sætre Thunestvedt, Rikskonsertene, hth@rikskonsertene.no
Programlengde
55 min
Arena / rom
Kulturhus
Bærehjelp
Ja takk. Og alltid hyggelig med kulturverter!
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Rikskonsertene
Medvirkende
  • The Muffinz
  • Monica Ifejilika