Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00 • kontakt: Fra 2016 er Rikskonsertene - sammen med DKS-sekretariatet - omgjort til Kulturtanken, Den kulturelle skolesekken Norge (se www.kulturtanken.no). Samtidig er musikk omgjort fra skolekonsertordning til et av seks kunst- og kulturuttrykk finansiert av spillemidler i DKS, og produksjon av musikkaktiviteter overført fullt ut til fylkeskommuner (og kommuner).
GUMBO
Produksjonsliste
Program

GUMBO

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Gumbo er fire musikere som serverer musikalske smakebiter fra den tradisjonelle New Orleans retten Gumbo (suppe med sjømat / kjøtt / grønnsaker blandet med mange sorter krydder). Vi får høre alt fra tradjazz / dixieland til funk / rock.

Disse glade musikerne har god erfaring fra New Orleans musikktradisjon, og spiller til vanlig i band som Ytre Suløens Jazzensemble, Funky Butt, Nymark Collective og andre. 

Nå kommer de til skolen for å servere en herlig blanding av god musikk, humor og overraskelser!

Lærerveiledning

HVORDAN STYRKE KONSERTOPPLEVELSEN

Bruk konserten

FORARBEID
Det følger med noter og tekst til melodien When The Saints Go Marching In. Disse ligger i høyremargen, under "Ressurser".
Det er ønskelig at elevene lærer å synge denne (der det er praktisk mulig i forhold til alder og andre forhold). Det er fint hvis noen som spiller i korps/orkester/kulturskole e.l. lærer seg å spille melodien på instrumentene sine. De blir da invitert til å spille denne sammen med
Gumbo mens de andre elevene synger. Disse elevene møter opp 20 min. før konserten for å øve med Gumbo.


FORARBEID/ETTERARBEID/PEDAGOGISK MATERIELL 

LYTT:
Disse to låtene fra Gumbo kan man jobbe med:
1: It’s Gumbo Time (Even S. Andersen) 2:40,
2: Juba’s Groove (David Gald) 2:50
Spill låtene slik at elevene får høre hva som venter dem. p

HISTORIE / GEOGRAFI
Fortell litt om New Orléans, når byen ble grunnlagt, hvem som bosatte seg der og hvorfor, osv.
Dette vil være med på å gjøre Gumbo til en mer helhetlig opplevelse og gi en bedre forståelse av hvorfor musikken fra denne spennende byen låter som den gjør.

SKOLEKJØKKEN:
Og hvis man vil kline til på skolekjøkkenet og faktisk lage matretten Gumbo, så er det veldig lett:

Gumbo (det afrikanske navnet) er en grønnsak som heter okra og den brukes mye i Louisiannadistriktet. Okraen gir en spesiell smak og tykner samtidig suppen. Finnes bl.a. på innvandrerbutikker, og blant Toros suppesortiment finner du Kreolsk Gumbo.
Til en stor porsjon trenger du to poser suppebasis og en del selvvalgt snadder som tilsettes etterhvert. Vi gjør oppmerksom på at denne suppen ikke er sterkt krydret og veldig populær blant ungene.

Det du trenger er:
- ½ grillet benfrikylling i biter
- 3 sterke pølser (bratwurst eller provence-type)
- 1 beger med lakereker (ta vare på kraften som du bruker i suppen)
- 1 beger med blåskjell (hvis du ikke plukker dem selv, damper dem opp og plukker ut innmaten
- 1 beger krepsehaler eller et krabbeskjell)
- Diverse krydder etter egen smak

Sånn gjør dere:
- La suppe, kylling og pølse trekke 15 minutter
- Ha i skalldyrene og server gjerne grovt brød eller rundstykker til
I New Orléans er det tusenvis av måter å lage gumbo på, men det er okraen som preger smaken, resten er opp til den kreativ kokken. I denne suppen kan man ha enkle råvarer eller slippe fantasien løs. Dette kan til og med være selskapsmat hvis man tar med litt ekstra på skalldyrsiden.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rikskonsertene
  • Produsent: Morten Brenne
  • I samarbeid med: Rikskonsertene
  • Idé/opplegg: Morten Brenne og musikerne

Om kunstner / utøver / gruppe

Kåre Nymark jr. Kommer fra Langevåg i Sula Kommune på Sunnmøre. Er utdannet ved Jazz-pop-rock-ped. linja ved Norges Musikkhøgskole. Har vært medlem av Ytre Suløens Jass-ensemble de siste 9 årene, og reiser land og strand med dette bandet året rundt. I tillegg til å jobbe som studio-musiker i diverse sammenhenger, er Kåre også mye brukt som pedagog, og underviser på seminar og kurs over hele landet. Ellers kan det nevnes at Kåre digger fotball( heia Liverpool og RBK) , og vil gjerne på turné til England....

Even Skatrud Andersen studerer ved Norges Musikkhøgskole. Even har stor og bred erfaring både fra småband og storband.  I tillegg til sitt virke som utøvende musiker komponerer og arrangerer Even mye musikk. Han har også vært kapellmester ved forskjellige anledninger med alt fra små band til større sammensetninger med stryk og blås.

David Gald er utdanna ved Trøndelag Musikkonservatorium der han gikk på jazzlinja. Er utøvande jazztubaist med banda Fuky Butt og Ytre Suløens Jass Ensemble , spelar mange konsertar og jazzklubbjobbar iløpet av eit år.

Kenneth Ekornes er fra Sykkylven på Sunnmøre. Etter fire år på musikkonservatoriet i Kristiansand (rytmisk linje) har han arbeidet som frilanser i Oslo. Kenneth har fordypet seg i jazz og folkemusikk.  Hobbyen er å samle slaginstrumenter og dingel-dangel fra alle verdenshjørner. I sitt "lager" på den gamle sjokoladefabrikken i Oslo setter han disse sammen til unike trommeoppsett, skreddersydd til hvert nye prosjekt.


Medvirkende

  • Kåre Nymark (Trompet)
  • David Gald (Tuba)
  • Even Kruse Skatrud (trombone)
  • Kenneth Ekornes (slagverk)

Monteringsanvisning

PRAKTISKE KONSERTFORBEREDELSER


• God aldersblanding er viktig på denne konserten. Derfor ber vi om stolpedeling (jevn fordeling av 1. – 7. årstrinn) ved flere enn en konsert på skolen

• Musikerne bruker langsiden av gymsalen med elevene på matter, benker og stoler i et amfi

• Musikerne trenger hjelp av 5 sterke elever til å bære utstyr ved ankomst og etter siste konsert. Musikerne ankommer ca 45 minutter før første konsert og da må konsertlokale være klargjort for rigging

• Musikerne trenger tilgang til strømuttak, kurs 10 amp

• Eeventuell sjenerende støy fra vifter bes slått av under konserten

• Driftsansvarlig og involverte lærere må få en kopi av denne konsertinformasjonen

• Kulturkontakt bes være tilgjengelig under besøket, og husk, det er alltid hyggelig å bli møtt med en kopp kaffe når man kommer til et nytt sted

Multimedia og vedlegg

Bilder

Gumbo forside
Musikk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson utøver
Kåre jr. Nymark: Tlf: 95 06 91 32, Epost: kare.jr@online.noDavid Gald: Tlf: 95 22 95 75, Epost: gald@online.no
Programlengde
40 min
Maks publikumsantall
250
Arena / rom
Gymsal
Bærehjelp
5 elever
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
20 min.
Strøm
10 A
Merknad om publikumsplassering
Musikerne står på den ene langsiden med publikum plassert på matter, benker og stoler i en halvsirkel rundt, gjerne med en midtgang. Fint hvis lærerne kan sette seg sammen med elevene.
Merknad
Konsertlokalet må være klargjort 45 min. før konsertstart. Musikerne trenger hjelp av 5 sterke elever til å bære utstyr ved ankomst og etter konserten. Utøverne ønsker at elevene blandes, dvs. ikke rene s-trinn og m-trinnskonserter, men 1.-7.klasse på samme konsert.
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Rikskonsertene
Produsent:
Morten Brenne
Medvirkende
  • Kåre Nymark (Trompet)
  • David Gald (Tuba)
  • Even Kruse Skatrud (trombone)
  • Kenneth Ekornes (slagverk)