Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00
Back to basic
Produksjonsliste
Program

Back to basic

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

I 1956 kom Elvis Aron Presley hoftevrikkende inn på amerikanske TV-skjermer i beste sendetid. Foreldre snudde seg vekk i avsky, mens ungdommen hylte i ekstase. Dette markerte for alvor at en ny epoke i vestlig musikkhistorie var i gang. Nå var tiden kommet for rock'n roll. Svarte musikere hadde beredt grunnen med sin svingende soul og R'nB-musikk, og når platebransjen fikk hvite artister som Bill Haley, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis m.fl. til å fremføre sine versjoner av denne musikken, så skjøt platesalget i været. De unge løp til butikken for å høre idolene fremføre sin musikk! Fjernsynet og filmindustrien bidro fra sin kant til å øke heltestatusen til de første rockestjernene, og her ble grunnlaget lagt for sekstitallets Beatlesmania og annen ekstatisk popstjernedyrkelse helt fram til nå.

I senter av denne musikalske reisen finner vi i dag, som i går, bass, trommer og gitar. Hylende vrengende, klagende gitarriff på et grunnfjell av stødig bass og energipumpende trommer. En rytme og en puls som trykker og trykker. Back to basic betyr å gå tilbake til utgangspunktet. I denne konserten går Back to basic tilbake til rockerøttene og gir oss en gjennomgang av ulike stilarter og artister som har vært sentrale i rockehistorien. Rocken har vært en viktig del av ungdomskulturen de siste 50 åra, men i løpet av konserten vil vi vise at den også har vært en del av barnekulturen. Rock er musikk full av liv og energi, og det vil ikke være til å unngå at foten begynner å gå i løpet av konserten. Det er helt greit! Det forventes faktisk at publikum rører litt på seg. Konserten bygger på tett kommunikasjon mellom musikere og publikum. Det vil også bli brukt kostymer og andre effekter for å sette musikken inn i en sammenheng.

MUSIKERNE
Trond Augland spiller trommer og er stadig å se og høre med artister som Øystein Sunde, Espen Lind og mange andre, både på konserter og på plate.
Frode Berntzen spiller gitar og synger. Når Back to basic har fri spiller han med Kaia Huuse eller i forestillingen «Sitt ned Tragiker». Han er også med i Klangs Musikkverksted, som driver med pop-musikk for barn.
Helge Harstad er bassist. Han har hovedfag musikk, er aktiv frilansmusiker og spiller fast med Lars Bremnes.

Lærerveiledning

PRAKTISKE KONSERTFORBEREDELSER
 • Konsertlokalet må være klargjort 45 minutter før konsertstart
 • Musikerne trenger en garderobe og konsertlokalet må ha normal romtemperatur.
 • Musikerne står midt på langveggen med elevene i en bue foran. De yngste elevene kan sitte på matter/benker, mens de eldste kan sitte på stoler bakerst. La det gjerne være en midtgang blant elevene.
 • Dette programmet er produsert for gymsal eller lignende sal med flatt gulv. Har skolen et annet egnet og stort nok lokale, evt. med scene, så kan dette brukes.
 • Det trengs strømuttak: 2 jordete uttak, helst 16 A
 • Musikerne trenger hjelp av 5 sterke elever til å bære utstyr ved ankomst (ca. 45 minutter før konsertstart) og rett etter siste konsert på skolen.
 • God aldersblanding er viktig på denne konserten. Derfor ber vi om stolpedeling (jevn fordeling av 1. - 7. årstrinn) ved flere enn en konsert på skolen.
 • Driftsansvarlig og involverte lærere må ha lest denne
 • konsertinformasjonen
 • Kulturkontakt bes være tilgjengelig under besøket, og husk, det er alltid hyggelig å bli møtt med en kopp kaffe/te når man kommer til et nytt sted.

Bruk konserten

HVORDAN STYRKE KONSERTOPPLEVELSEN
 • Vi ber om at lærerne setter seg sammen med elevene og er publikum og opplever konserten på lik linje med elevene
 • Bruk konsertinformasjonen og informer elever, skoleledelsen og lærere om innhold og praktiske opplysninger
 • Rikskonsertene har god erfaring fra skoler som bruker elevverter og elevarrangører. Se www.rikskonsertene.no/eleversomarrangorer for mer informasjon
 • Gjør elevene på forhånd kjent med programmet. De forberedte møtene er ofte de beste. Se eventuelt punkter under “Forarbeid og oppgaver til elevene”.
 • Se boken Bruk konserten! for forskjellige undervisningsopplegg www.rikskonsertene.no/brukkonserten


FORARBEID OG OPPGAVER TIL ELEVENE

 • Rocken åpnet elektriske instrumenter. Musikkens lydnivå ble sterkere og nådde dermed fram til større publikum. Hva er de typiske instrumentene i et rockeband?
 • Konserten presenterer musikk fra flere kjente rockeartister som Bill Haley, Little Richard, Elvis Presley, Rolling Stones, The Beatles, Pink Floyd, David Bowie og U2. Hva karakteriserer disse utøverne? Hva slags særpreg eller image har de?
 • Hvordan oppfører man seg egentlig på en rockekonsert? Oppfører publikum seg forskjellig på klassisk konsert, jazzkonsert, sambakonsert, eller andre typer konserter?
 • Rytme og puls er viktig i rock'n roll. La elevene finne pulsen i noen låter, og fokuser på hvordan rytmen er bygget opp, typiske rytmemønstre og lignende. Prøv for eksempel med en plate med Elvis, The Beatles, The Rolling Stones, Deep Purple eller Queen.
 • Alle kan spille luftgitar, særlig når musikken spilles på høyt volum! Hvem er klassemester i luftgitar?
 • Intervju lærere/foreldre om hvilke rockemusikere de likte best. På bakgrunn av intervjuene kan det lages en Top 10-liste. Det går an å gjøre mye ut av en slik Top 10-liste, man kan for eksempel prøve å få tak i plater og spille musikken på lista, og de som ønsker å ta dette videre kan for eksempel arrangere en 1960-70-80-tallskveld (eller i skoletiden) med Top 10-musikk, der elever, lærere og gjerne foreldre går sammen om å finne klær og andre effekter som setter musikken inn i en større sammenheng.
 • Ta en titt på nettsidene til Back to Basic. Der finner dere stoff og bilder fra andre skoleturneer. Adressen er http://home.no/b2b/

Velkommen til konsert!

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Rikskonsertene
 • Produsent: Matias Hilmar Iversen
  Rikskonsertene
  Tlf. 22 02 59 45
  E-post: mhi@rikskonsertene.no
 • Idé/opplegg: Musikerne i samarbeid med Hogne Moe/Helge Øye

Multimedia og vedlegg

Bilder

Back to basic
Foto: Rikskonsertene
Musikk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Arrangører
Arrangert av:
Rikskonsertene
Produsent:
Matias Hilmar Iversen
Rikskonsertene
Tlf. 22 02 59 45
E-post: mhi@rikskonsertene.no