Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00 • kontakt: Fra 2016 er Rikskonsertene - sammen med DKS-sekretariatet - omgjort til Kulturtanken, Den kulturelle skolesekken Norge (se www.kulturtanken.no). Samtidig er musikk omgjort fra skolekonsertordning til et av seks kunst- og kulturuttrykk finansiert av spillemidler i DKS, og produksjon av musikkaktiviteter overført fullt ut til fylkeskommuner (og kommuner).
ENSLAVED
Produksjonsliste
Program

ENSLAVED

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

SVART METAL

Dere har kanskje hørt historien om italienske ungdommer som studerer norsk ved universitetet i Roma, for bedre å forstå tekstene til sine musikalske forbilder i norske black metal-band som Dimmu Borgir, Satyricon, Mayhem, Darkthrone og Enslaved?

Norsk black metal er stort i hele verden, og enormt i land som Brasil og Mexico, Malaysia, USA, Tyskland - og altså Italia!


ENSLAVED skal dere snart få møte på skolekonsert! Men først bør dere forberede dere litt. Jo mer dere vet om musikken, historien og bandet, jo mer tror vi dere får ut av konserten.

Se derfor videoen "Møt Enslaved"


 

Bruk konserten

1.
Mål i lærerplanen, 8.-10. trinn
MUSIKK – Lytte

Gjør rede for hvordan musikk gjenspeiler trekk ved samfunnsutvikling og ungdomskultur, og hvordan dette kan komme til uttrykk gjennom ulike former for musikk.

Musikk har til alle tider vært uttrykk for ungdomskultur og opprør mot det etablerte. (Tenk bare på Elvis sine hoftebevegelser, Beatles sitt halvlange hår, eller Stones sin ”sympathy for the devil”-rock, rave-kulturens hemmelige undergrunnsfester osv.)

- Hvordan kan vi forstå norsk black metal i dette bildet. Hva gjenspeiler denne musikkformen og undergrunnskulturen?

- Er den et opprør mot noe, og i så fall hva?

- Hvor lenge kan et musikkuttrykk, en sjanger eller en undergrunnskultur være et opprør?

-Hva tror dere er det mest opprørske innenfor musikkuttrykk i dag?

TIPS: Se gjerne klippet fra NRK programmet LINDMO, der disse temaene berøres i samtale med Harald Fossberg som har skrevet "Nyanser av svart - Historien om norsk Black Metal",  og musiker Kristopher Schou: http://tv.nrk.no/serie/lindmo/MUHU25001115/18-04-2015#t=27m10s
 

2.
NORSK 8. -10. trinn
Skriftlig kommunikasjon

- Lese og analysere et bredt utvalg tekster i ulike sjangere og medier på bokmål og nynorsk og formidle mulige tolkninger

Enslaved har flere relevante tekster med norrøn mytologi, også skrevet på nynorsk. Disse kan være gjenstand for analyse og tolkning. Tekstene har også vært drøftet i universitetsoppgaver (se lenke til høyre).
 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rikskonsertene
  • Kunstnere/grupper: Enslaved
  • Produsent: Merete Rustand Solli, mrs@rikskonsertene no / tel. 918 80 008

Om kunstner / utøver / gruppe

Et band blir til:  ENSLAVED

Ivar var 13 år, bodde på Etne utenfor Haugesund. Grutle, (eller Kjetil som han het da) var tre år eldre og bodde også noen mil utenfor Haugesund, på Valevåg. De spilte ikke fotball, men samlet på Kiss-kort og Iron Maiden-merker til olajakka. De brukte ukelønna på å kjøpe musikk (kassetter) fra platebutikken i Haugesund, i stedet for lørdagssnop. På barneskolen var de de eneste som digget heavyrock. Ivar, som hadde spilt althorn i skolekorpset og bare ville dælje løs på slagverket i pausene, ble anbefalt av dirigenten å heller skaffet seg en el-gitar.
 

Slakteriet
Ivar og Grutle møttes på øvingslokalet Slakteriet i Haugesund, der alle som drev med musikk, hang ut og øvde. I 1991 dannet de bandet Enslaved. Navnet hentet de fra Immortals første demo ”Enslaved in Rot”. Ivar var så liten at han måtte stå på en kasse når de spilte. Enslaved var eksperimentelle, spilte hard og rask musikk, og skremte vannet av publikum på konsertene. Black metal var ikke vanlig kost på den tiden. I 1992 hadde de spart 2000 kroner av lommepengen sine, og kunne spille inn sin første demo i et ekte musikkstudio.

Helvete
Demoen ble så bra at Øyvind Aarseth, som drev plateselskapet Death Silence, signet dem og sa han ville gi ut musikken. Øyvind Aarset var da en av de aller viktigste personene i det gryende norsk black metal miljøet. Han drev platebutikken Helvet, og dannet bandet Mayhem. I 1993 ble han drept av Varg Vikernes, en annen person i miljøet. Dette var noen av de svarteste årene for black metal.


Ytringsfrihet
Enslaved fortsatte å øve og spille inn ny musikk. I 1995 turnerte de i USA, Canada og Mexico til stor suksess, og begynte å få et internasjonalt publikum. Albumet "Isa" som kom i 2004 er deres første store gjennombrudd. Nå har Enslaved gitt ut 13 album, vunnet flere Spellemannpriser og til og med fått Norsk Artistforbunds Ærespris (2011). De har skrevet tekster på nynorsk om norrøn mytologi, gitt ut et album på Håvamål (skrevet på Island 1200 år f kr.), som handler om etikk og hvordan man skal forholde seg til andre mennesker og til naturen. 2014 laget de et bestillingsverk til Grunnlovsjubileet, ”Skuggsjå”, som ble fremført på Eidsvoll i forbindelse med norsk Grunnlovs 200-års jubileum. ”Norsk metal kan sees som et symbol på ytringsfrihetens betydning i Norge”, mente arrangørene, som bestilte verket.

https://no.wikipedia.org/wiki/Enslaved


Medvirkende

  • Enslaved
  • Ivar Skontorp Peersen (gitar)
  • Kjetil Tvedte Grutle (vokal, bass)
  • Herbrand Larsen (gitar)
  • Cato Bækkevold (trommer)
  • Arve Isdal (gitar)

Elevorientering

HITORIEN OM NORSK BLACK METAL

Kassetter i brev
Norsk black metal vokste frem på 80-tallet. Det var smågutter som plukket opp gitaren og trommene, samlet Kiss-kort fra godteposer og delte opptakskassetter, med egen og andres musikk, som de sendte rundt i brev med posten. Dette var altså  før internett og e-post, og før Spotify og YouTube.
Harald Fossberg, som har skrevet boken ”Nyanser av Svart, historien om Norsk Black Metal” sier at utviklingen av denne nye musikksjangeren egentlig handler om ”hvordan en tjueminutters kassett med gitar og bass innspilt på en folkehøgskole i Trøndelag definerte lyden av black metal langt ut over Norges grenser.”

Growling
Musikken var hard, med skrikende vokal ("growl" kalles det), raske trommer og tung bass og raske gitar-riff. Mange var inspirert av Kiss, AC/DC og Black Sabbath (Ozzy Osbourne).  Gutta lot håret vokse langt, kledde seg i svart, mange brukte ansiktsmaling og bloddryppende effekter på konsertene. Det skulle være skremmende, - og det skremte mange. Men de som ikke ble skremt, elsket musikken, og reiste landet rundt for å støtte band og møte andre fans.

Hardt arbeid
På 90-tallet preget drap, kirkebranner – blod, død og helvete - black-metal sjangeren. Mange mener dette fikk, og fortsatt har fått, for mye fokus, og at det egentlig kun var et fåtall i miljøet som hadde noe med dette å gjøre, men at mediene hauset opp historiene. De seriøse og hardt arbeidende musikerne fortsatte å spille og utvikle musikken og bandene. Det er disse bandene som har ført musikken og sjangeren videre, ut i verden til store scener og millioner av fans verden over, og førte norsk black metal fra å være en marginal subkultur, til å bli Norges største musikkeksport (= salg av plater og konsertbilletter i utlandet).

Elevaktivitet i forkant eller etterkant av konserten.

Musikk er en sterk identitetsskaper. Å "tilhøre" en sjanger, og å like en viss type musikk, handler ofte om å vise hvem man er og hvor man hører hjemme. Det kan ofte påvirke både klesstil og språkbruk.

Diskusjon:
- Hvilken sjanger liker du og hvorfor?
Presenter for klassen med lyd og /eller videoklipp som eksempler på den sjangeren du liker. Diskuter hva som kjennetegner en sjanger, og hvor evt grensene mellom sjangre går.

Multimedia og vedlegg

Bilder

Enslaved
Foto: Enslaved

Video/Lyd

Musikk / Pop/rock
Trinn: 8 - 10
Praktisk informasjon
Programlengde
40 minutter
Arena / rom
Chateau Neuf
Merknad
Konsertene holdes på Chateau Neuf, Slemdalsveien 15, Oslo
Lenker
Arrangører
Arrangert av:
Rikskonsertene
Produsent:
Merete Rustand Solli, mrs@rikskonsertene no / tel. 918 80 008
Medvirkende
  • Ivar Skontorp Peersen (gitar)
  • Kjetil Tvedte Grutle (vokal, bass)
  • Herbrand Larsen (gitar)
  • Cato Bækkevold (trommer)
  • Arve Isdal (gitar)