Rikskonsertene
Postadresse: Postboks 4261 Nydalen, 0401 Oslo
Besøksadresse: Gullhaug torg 2, 0401
Telefon: 22 02 59 00 • kontakt: Fra 2016 er Rikskonsertene - sammen med DKS-sekretariatet - omgjort til Kulturtanken, Den kulturelle skolesekken Norge (se www.kulturtanken.no). Samtidig er musikk omgjort fra skolekonsertordning til et av seks kunst- og kulturuttrykk finansiert av spillemidler i DKS, og produksjon av musikkaktiviteter overført fullt ut til fylkeskommuner (og kommuner).
Lydrommet
Produksjonsliste
Program

Lydrommet

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Hva skjer i det mørke rommet?

Elevene møter et mørkt rom. Gjennom små, voksende lyspunkter avdekkes fire utøvere. Hva er dette? Hva kommer til å skje? Utøverne ønsker å skape noe nytt og unikt på hver skole. De ønsker å transformere det kjente rommet til noe helt annet. Elevene blir med på en konsert hvor lys og musikk påvirkes av elevenes tilstedeværelse i rommet, noe som åpner elevenes sanser og gjør dem mottakelige for musikken som omgir dem på konserten.

Når blir lyd musikk? Utøverne er opptatt av å tøye grensene for hva som oppleves som musikk og tar ofte ikke de enkleste og mest opplagte musikalske valgene.

Vi møter tre musikere og én lyskunstner som lager en unik lyskonsert på hver skole.

Musikerne selv sier at "Lydrommet er en fin forestiling å spille - når vi improviserer sammen lærer vi noe nytt hver dag!»

Lærerveiledning

Lyd, lys, mørke og rom

Utgangspunktet for denne konserten er et mørkt rom. I dette rommet finner vi en lyskunstner og den akustiske improvisasjonstrioen Parallax. Sammen improviserer de frem et nytt og magisk univers av lys og lyd. I mørket skjerpes nemlig sansene: Nye måter å høre på oppstår, og lyset henter frem detaljer man ikke trodde fantes.

Lydrommet er en intermedial, site-specific forestilling for barn i alle aldre. Den er et møte mellom improvisasjonstrioen Parallax' musikk og lysdesigner Evelina Dembacke og er et resultat av de medvirkendes ønske om å formidle samtidskunst til barn på en underholdende måte, uten å gå på akkord med kunstnerisk kvalitet og integritet.

Ønsket var å integrere lyset i samspillet som det var en fjerde musiker. Gruppa har derfor utviklet metoder og teknikker som lar lyset påvirke musikken direkte.

Denne gjensidigheten mellom lys og lyd gir produksjonen et helstøpt og unikt uttrykk som fenger på tvers av aldersgrupper.

Forestillingen ble laget med støtte fra Kunstløftet og ULTIMA, og hadde urpremiere på Teknisk museum under ULTIMAfestivalen i 2010. Der ble den plukket opp av Øystein Hvamen Rasmussen i DKS Akershus, og med deres hjelp ble forestillingen videreutviklet til det den er i dag.

Forestillingen er i stor grad improvisert, men innenfor tydelige rammer som gir den tilnærmet lik dramaturgi hver gang den spilles.

For å få ideer og bli inspirert til for- og etterarbeid: http://www.rikskonsertene.no/Bruk-konserten/

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Rikskonsertene
  • Idé/opplegg: Utøverne i samarbeid med Øystein Hvamen Rasmussen, tidl. musikkprodusent i Kultur Akershus/Akershus fylkeskommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Lydrommet er:
Are Lothe Kolbeinsen - gitar
Ulrik Ibsen Thorsrud - trommer
Stian Omenås - trompet og perkusjon
Evelina Dembacke - lys


Medvirkende

  • Are Lothe Kolbeinsen (Gitar)
  • Ulrik Ibsen Thorsrud (Trommer)
  • Stian Omenås (Trompet og perkusjon)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Lydrommet I
Foto: Elisabeth Høiberg
Lydrommet II
Foto: Elisabeth Høiberg
Musikk
Trinn: 1 - 7
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Morten Brenne, produsent i Rikskonsertene/Kulturtanken
mb@rikskonsertene.no
mobil: 907 58 875
Kontaktperson utøver
Are Lothe Kolbeinsen - tlf. 901 15 789
Ulrik Ibsen Thorsrud - tlf. 958 61 779
Stian Omenås - tlf. 951 54 603
Programlengde
35
Maks publikumsantall
160
Arena / rom
Gymsal eller annet egnet rom (NB: blending er viktig)
Bærehjelp
4 elever
Oppriggingstid
90 min.
Nedriggingstid
45 min.
Strøm
2 x 16 amp
Må blendes
Ja
Merknad
Publikum plasseres på matter/gulv og på benker i hjørnene på gullscenegulvet. Utøvere veileder.
Arrangører
Arrangert av:
Rikskonsertene
Medvirkende
  • Are Lothe Kolbeinsen (Gitar)
  • Ulrik Ibsen Thorsrud (Trommer)
  • Stian Omenås (Trompet og perkusjon)